Archive for the ‘ Noutati ’ Category


├Än perioada 20-23 iulie, s-a desf─â┼čurat la Sibiu, Trofeul Energeticianului. Trofeul Energeticianului 2011 este cea mai important─â competi┼úie profesional─â a salaria┼úilor din domeniul energetic, ajuns─â la a XV-a edi┼úie. Structurat pe sistemul unui concurs pe meserii, ÔÇ×Trofeul EnergeticianuluiÔÇŁ a reunit speciali┼čti din sucursalele Hidro ┼či din filialele HIDROSERV grupa┼úi pe sec┼úiuni astfel: ma┼činist turbine hidro; electrician exploatare centrale ┼či sta┼úii electrice; l─âc─âtu┼č de ├«ntre┼úinere ┼či repara┼úii agregate energetice; electrician de ├«ntre┼úinere ┼či repara┼úii agregate energetice; electrician PRAM-AMC.

HIDROSERV V├ólcea a luat locul I pe ┼úar─â, la sec┼úiunea electricieni, prin reprezentantul nostru, D─ânu┼úi Urucu, care pentru a 11 a oar─â ne aduce un trofeu. S-a recunoscut ├«nc─â o dat─â valoarea Hidroserv-ului R├ómnicu V├ólcea ├«n Rom├ónia. Se dovede┼čte c─â Hidroserv V├ólcea are oameni preg─âti┼úi, are oameni profesioni┼čti, o echip─â cu care am putut s─â fac lucr─âri bune ┼či reu┼čim cu greu dar cu rezultate s─â trecem peste criza asta care se resimte ┼či la noi. Profesionalismul ┼či seriozitatea de care dau dovad─â angaja┼úii societ─â┼úii comerciale Hidroserv SA o situeaz─â pe locul de frunte ├«n Rom├ónia. Din cele 8 Hidroserv-uri din Rom├ónia are o cota┼úie foarte bun─â. Faptul c─â am reu┼čit ├«n afar─â de planul preg─âtirii profesionale ┼či ├«n plan economic s─â ne ├«ndeplinim to┼úi indicii de performan┼ú─â, iar cea mai mare parte de indicatori au fost dep─â┼či┼úi. ─ésta este un lucru care ne bucur─â pentru c─â asta ├«nseamn─â salarii f─âr─â atingere, adic─â ├«ntregi, nu am disponibilizat oameni ┼či este un plus pe care ├«l ob┼úine societatea pe care o conduc ├«ntr-o perioad─â foarte grea. Repet, ┼či o spun cu t─ârie, toate acestea sunt posibile doar cu o echip─â de profesioni┼čti, care sunt bine inten┼úiona┼úi. Ne-am ├«ndeplinit la jum─âtatea anului planul pe care ├«l aveam de realizat ┼či toat─â produc┼úia a fost atins─â.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea
Anunţ public privind decizia etapei de încadrare

S.C. FILIALA PENTRU REPARA┼óII ┼×I SERVICII HIDROSERV RM. V├éLCEA, titular al proiectului: ÔÇ×CONSTRUIRE HALE PENTRU SABLARE ┼×I VOPSITORIEÔÇŁ, anun┼ú─â publicul interesat asupra lu─ârii deciziei etapei de ├«ncadrare: nu se supune evalu─ârii impactului asupra mediului, de c─âtre APM V├ólcea, ├«n cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: Construire hale pentru sablare ┼či vopsitorie, propus a fi amplasat ├«n Rm. V├ólcea, sector Goranu, strada Calea Bucure┼čti nr. 269 jude┼úul V├ólcea,

1. Proiectul deciziei de ├«ncadrare ┼či motivele care o fundamenteaz─â pot fi consultate la sediul APM V├ólcea din str. Remus Bellu, nr. 6, Rm. V├ólcea, ├«n zilele de luni-vineri, ├«ntre orele 9-14, precum ┼či la urm─âtoarea adres─â de e-mail: office@apmvl.anpm.ro.

2. Publicul interesat poate înainta comentarii/observaţii la proiectul deciziei de încadrare în termen de 5 zile de la data publicării prezentului anunţ, până la data de 24.06.2011.

DECLARATIE
privind politica in domeniul managementului calităţii, protectiei mediului si securitatii si sanatatii in munca

In contextul dezvoltarii economiei de piata si┬á a mentinerii unei pozitii de varf in domeniul concurential, constient de avantajele aplicarii unui management performant, in calitate de Director┬á al S.C. HIDROSERV -ÔÇŽÔÇŽÔÇŽ S.A.┬á┬á am decis mentinerea si imbunatatirea continua a sistemului de management in domeniul calitatii, protectia mediului si securitatea si sanatatea in munca in conformitate cu standardele de referinta┬á┬á de referinta SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005 si SR OHSAS 18001:2008

Pentru realizarea politicii ├«n domeniul calit─â┼úii, mediului, securit─â┼úii ┼či s─ân─ât─â┼úii ├«n munc─â este implicat tot personalul, asigur├ónd astfel satisfac┼úia cerin┼úelor clien┼úilor, prevenirea polu─ârii mediului, promovarea igienei ┼či s─ân─ât─â┼úii ├«n munc─â, controlul riscurilor ├«n scopul prevenirii ├«mboln─âvirilor profesionale ╚Öi r─ânirilor, prevenirea incendiilor ┼či controlul riscului de incendiu.
 
Directorul SC HIDROSERV R├ómnicu V├ólcea SA, este Reprezentantul Managementului ┼či asigur─â ca procesele necesare sistemului de management integrat calitate-mediu-SSM s─â fie stabilite, dezvoltate ┼či men┼úinute conform standardelor de referin┼ú─â ┼či raporteaz─â managementului, performan┼úele sistemului pentru analiz─â ┼či ca baz─â pentru ├«mbun─ât─â┼úire.

Obiective generale ale SC HIDROSERV ÔÇŽÔÇŽÔÇŽ. SA sunt :
a) Imbunatatirea Sistemului de Management Integrat si mentinerea certificarii
b) Satisfactia cerintelor clientilor;
c) Imbunatatirea performantelor privind securitatea si sanatatea angajatilor societatii
      prin prevenirea posibilelor riscuri de SSM
d) Imbunatatirea performantelor de mediu prin controlul impactului asupra mediului
      generat de activitatile societati

Pentru realizarea acestor obiective, numesc Reprezentantul Managementului, care sa vegheze ca procesele necesare sistemului de management integrat calitate-mediu-SSM sa fie stabilite, dezvoltate si mentinute conform standardelor de referinta si sa raporteze conducerii la cel mai inalt nivel, performantele sistemului pentru analiza si ca baza pentru imbunatatire.

In calitate de Director al SC HIDROSERV ÔÇô ÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽÔÇŽ..SA, ma angajez:
´éž┬áComunicarea importan┼úei satisfac┼úiei cerin┼úelor clien┼úilor;
´éž┬áConformarea la cerin┼úele legale ┼či a celor reglementate privind calitatea produselor/ proceselor realizate, aspectelor proprii de mediu ┼či riscurile proprii de SSM
´éž┬áAsumarea responsabilit─â┼úii de prevenire a polu─ârii mediului, de prevenire a r─ânirilor ┼či a ├«mboln─âvirilor profesionale;
´éž┬áAsigurarea resurselor necesare ( resurse umane, abilit─â┼úi specializate, infrastructur─â organizatoric─â, resurse tehnologice ┼či financiare), pentru men╚Ťinerea ╚Öi ├«mbun─ât─â┼úirea continu─â a sistemului de management integrat calitate-mediu-SSM ┼či a performan┼úelor de mediu ┼či SSM.
´éž┬áComunicarea ├«n exterior a politicii sistemului de management integrat

 Data : 4.01.2011               DIRECTOR,

POL-ÔÇŽÔÇŽ..-SMI, ed.1,rev.0/2009

ÔÇó Hidroserv V├ólcea, partener de baz─â ├«n retehnologizare

Hidrocentrala de la Ciunget, cea mai complex─â amenajare hidroenergetic─â de pe r├óurile interioare ale ┼ú─ârii, a fost, vineri 25 februarie, gazda unui moment important pentru istoria energeticii rom├óne┼čti. Este vorba despre intrarea ├«ntr-un nou ciclu de via┼ú─â, programat pentru 30 de ani, dup─â retehnologizarea echipamentelor, proces care a durat doi ani. Aceast─â realizare nu rezolv─â ├«ns─â problemele energiei rom├óne┼čti, aflate la un moment de r─âscruce. 510 megawa┼úi sunt preg─âti┼úi s─â fie livra┼úi ├«n sistemul na┼úional pentru urm─âtorii 30 de ani. Centrala de la Ciunget a beneficiat de o investi┼úie major─â, ├«ns─â, ├«n cazul ├«n care Hidroelectrica va ajunge s─â fac─â totu┼či parte din compania Electra, unul dintre cei doi gigan┼úi energetici pe care Guvernul dore┼čte s─â-i ├«nfiin┼úeze, profitul se va pierde, sus┼úin├ónd termocentralele mai pu┼úin performante.

Prima retehnologizare de la punerea în funcţiune

Centrala Hidroelectric─â Lotru a produs energie pentru economia na┼úional─â ├«ncep├ónd cu 1972, fiind un v├órf al energeticii din perioada comunist─â. Era echipat─â cu 3 hidroagregate cu turbin─â Pelton, care produceau fiecare 170 MW. Dup─â ce acestea au produs 26.000.000 Mwh pentru sistemul energetic, av├ónd o durat─â de func┼úionare de 500.000 de ore, s-a sim┼úit nevoia retehnologiz─ârii. Acest plan s-a concretizat ├«n 2007, o dat─â cu semnarea contractului pentru retehnologizarea echipamentelor din Centrala Hidroelectric─â Lotru cu Consor┼úiul Voith Siemens (acumVoith Hydro). A fost o munc─â deosebit─â ┼či o investi┼úie pe m─âsur─â, 74 de milioane de euro contracta┼úi de la Banca Mondial─â, reprezent├ónd 75% din investi┼úie, diferen┼úa fiind suportat─â din sursele proprii ale Hidroelectrica Bucure┼čti. Lucr─ârile de retehnologizare a centralei de la Ciunget s-au ├«ntins pe o perioad─â de doi ani ┼či au constat ├«n retehnologizarea hidroagregatelor 1, 2, 3 ┼či a instala┼úiilor proprii, ├«nlocuirea transformatoarelor de 190 mVA ┼či a autotransformatorului de 150 mVA, ├«nlocuirea sistemului de ventila┼úie ┼či climatizare din centrala subteran─â, reabilitarea vanelor sferice ┼či avanelor fluture, retehnologizarea sta┼úiilor electrice de 6,3 kV, 20kV, 110kV ┼či 220kV, instalarea unui sistem nou de protec┼úii, comand─â, control ┼či monitorizare. ├Äncep├ónd cu 13 martie 2009, a fost retras din exploatare hidroagregatul nr. 2, care a fost demontat, reabilitat ┼či repus ├«n func┼úiune la 15 februarie 2010. ├Än perioada 1 mai 2009 – 1 noiembrie 2009, centrala a fost complet retras─â din exploatare, iar lacul Vidra a fost golit par┼úial, pentru a putea fi executate lucr─âri de reabilitare la axul hidraulic principal ┼či la instala┼úiile comune ale centralei. A urmat punerea ├«n func┼úiune a hidroagregatului nr.1, pe data de 13 august 2010, iar ├«n 17 decembrie 2010 a fost repus ├«n exploatare ┼či hidroagregatul nr. 3. ├Än luna ianuarie 2011 au fost efectuate teste privind serviciile de sistem ┼či cu automatic─â de sistem pentru ├«ntreaga central─â. Prin acest proiect s-a urm─ârit cre┼čterea randamentului hidroagregatelor; cre┼čterea gradului de siguran┼ú─â ├«n func┼úionare ┼či disponibilitate pentru asigurarea serviciilor de sistem; ob┼úinerea unui nou ciclu de via┼ú─â a echipamentelor din Centrala Hidroelectric─â Lotru – Ciunget de cel pu┼úin 30 de ani ┼či reducerea impactului asupra mediului.

Lucrări încheiate în timp record

Lucr─ârile au durat aproximativ doi ani, iar vineri, 25 februarie, s-a f─âcut recep┼úia final─â a Centralei ┼či s-a pus ├«n func┼úiune cel de-al treilea hidroagregat intrat ├«n reabilitare. Reprezentantul Voith Rom├ónia, Kranz Michael, a ┼úinut s─â precizeze faptul c─â lucr─ârile pentru primele dou─â grupuri s-au finalizat la timp, iar ultimul grup a fost finalizat cu dou─â luni ├«nainte de termenul stabilit ini┼úial. Acesta a punctat ┼či dificult─â┼úile acestui proiect, dep─â┼čite cu ajutorul colabor─ârii excelente cu toate p─âr┼úile implicate ├«n proiect. ,,Din cauza locului special al proiectului, ├«n aceast─â cavern─â, la 100 de metri ├«n subteran, cu un tunel de acces de aproximativ un kilometru lungime, am avut de confruntat provocarea de a transporta echipamente mari, cum sunt cele trei transformatoare de putere de 120 MVA, cele ┼čase vane sferice ┼či inelele stator, fiecare av├ónd aproape 100 de tone.”, a declarat directorul de la Voith Rom├ónia, Kranz Michael.

Hidroserv Vâlcea, partener de bază în retehnologizare

O mare parte dintre lucr─ârile de retehnologizare de la Ciunget au fost realizate, prin subcontractare,de SC Filiala pentru Repara┼úii ┼či Servicii Hidroserv R├ómnicu V├ólcea. Directorul general al societ─â┼úii, ┼×tefan Pral─â, a spus c─â valoarea total─â a lucr─ârilor efectuate de societatea pe care o conduce a fost de 3,8 milioane de euro. ÔÇ×Principalele lucr─âri executate de noi au fost de demontare ÔÇô montare a trei unit─â┼úi, montarea ┼úevilor ermeto ┼či a celor sudate, lucr─âri de transport, asigurarea unor echipamente, infrastructura de ┼čantier ┼či asigurarea personalului de deservire. SC Filiala pentru Repara┼úii ┼či Servicii Hidroserv a executat lucr─ârile conform contractului ├«ncheiat cu Voith Hidro la data de 24 februarie 2009, ├«n valoare de peste 1,99 milioane de euro, ┼či lucr─âri suplimentare ├«n valoare de 334.761,15 euro. De asemenea, am asigurat necesarul de personal de specialitate pentru lucr─ârile contractate, at├ót pe partea mecanic─â, dar ┼či transportul.ÔÇŁ, a afirmat ┼×tefan Pral─â. O contribu┼úie important─â au avut-o ┼či subcontractan┼úii, ├«n special SC Energomontaj SA, Sucursala R├ómnicu V├ólcea, cu lucr─âri de peste 1,08 milioane de euro. Firma Energomontaj a asigurat vanele sferice, vanele fluture ┼či sistemul de r─âcire ap─â. ÔÇ×Conform normativului de repara┼úii, acest tip de lucr─âri se realizeaz─â la un interval de 25 ÔÇô 30 de ani, asigur├óndu-se un nou ciclu de exploatare. Aceast─â lucrare este prima de acest tip realizat─â de la punerea ├«n fuc┼úiune a Hidrocentralei Lotru ÔÇô Ciunget, respectiv din anul 1972. Durata contractului a fost estimat─â la 24 de luni, lucr─ârile fiind finalizate ├«n termen.ÔÇŁ, a mai afirmat directorul Hidroserv V├ólcea, ┼×tefan Pral─â.

Ministrul Economiei a ap─âsat butonul de start

Ion Ariton, ministrul Economiei, Comer┼úului ┼či Mediului de Afaceri, a fost prezent la inaugurarea lucr─ârii, ba chiar a ap─âsat butonul de start al celui de-al treilea hidroagregat. Dup─â modelul ┼čefului s─âu de partid, Emil Boc, ministrul s-a gr─âbit s─â afirme c─â economia na┼úional─â ar fi sustenabil─â ┼či ├«ntr-o cre┼čtere continu─â. ,,├Äntr-adev─âr, cei 510 MW care intr─â ast─âzi ├«n sistem sunt benefici pentru economia Rom├óniei. Le spunem bun venit ├«ntr-un sistem s─ân─âtos ┼či ├«ntr-o economie sustenabil─â, cu cre┼čtere continu─â.ÔÇŁ, a afirmat senin Ion Ariton. Pentru ministru, aceast─â investi┼úie este ÔÇ×istoric─â pentru energia rom├óneasc─âÔÇŁ, pun├ónd premisele pentru dezvoltarea unor alte proiecte, la fel de ambi┼úioase prin natura investi┼úiilor pe care le comport─â. Ministrul Economiei a dezv─âluit urm─âtoarele dou─â mari obiective ale Guvernului ├«n domeniul energetic ┼či anume investi┼úiile de la Tarni┼úa ┼či Bicaz. ,,Strategia noastr─â va fi de a urma investi┼úiile pe care ni le-am propus. O investi┼úie pe care dorim s-o facem ├«n parteneriat public-privat va fi la Tarni┼úa, iar la Bicaz se intr─â ├«ntr-un program de retehnologizare ├«n valoare de 110 milioane de euro, un program ├«ndr─âzne┼ú. Am demonstrat c─â se pot face aceste investi┼úii, iar rezultatele sunt foarte bune. Vreau s─â-i felicit pe constructori, cei care au f─âcut posibil─â aceast─â inaugurare ast─âzi, ┼či s─â mul┼úumesc B─âncii Mondiale. Dup─â 35 de ani, am din nou ocazia s─â intru ├«n acest tunel ┼či sper s─â o mai fac ┼či dup─â al┼úi 30 de ani.ÔÇŁ, mai afirm─â Ariton. La inaugurare au mai fost prezen┼úi, ├«n afar─â de autorit─â┼úile locale, directorul general al Hidroelectrica SA, Constantin Trihenea, reprezentantul constructorului austriac Voith, Kranz Michael, reprezentantul Ambasadei Austriei ├«n Rom├ónia, Rudolf Lukavsky ┼či reprezentanta B─âncii Mondiale, Doina Visa. Centrala de la Ciunget se afl─â ├«n subteran ┼či ea turbineaz─â apa acumulat─â ├«n lacul Vidra, care provine din r├óul Lotru, a tuturor afluen┼úilor acestuia ┼či a p├óraielor din zona de nord – est a masivului Par├óng. Este cea mai mare central─â pe r├óurile interioare, realiz├ónd circa 85% din serviciile de sistem din totalul asigurat de Hidroelectrica. Aceasta poate acoperi ├«ntreaga band─â de reglaj a Sistemului Energetic Na┼úional (SEN). Centrala Lotru-Ciunget are trei hidroagregate, fiind echipat─â cu trei turbine Pelton verticale. Punerea ini┼úial─â ├«n func┼úiune a fost f─âcut─â ├«ntre anii 1972-1975: primul hidroagregat la 21 decembrie 1972, al doilea hidroagregat la 20 decembrie 1973, iar cel de-al treilea hidroagregat, ├«n 31 august 1975. Ulterior, s-au construit alte dou─â hidrocentrale de mai mic─â putere, care s─â turbineze volumul de ap─â provenit de la CHE Lotru – Ciunget. Este vorba de CHE Malaia 1978 ┼či CHE Br─âdi┼čor, ├«n 1982.

Sursa: Ziarul Impact real – 28 februarie 2011

├Än contextul dezvolt─ârii economiei de pia┼ú─â ┼či┬á a men┼úinerii unei pozi┼úii de v├órf ├«n domeniul concuren┼úial, con┼čtient de avantajele aplic─ârii unui management performant, ├«n calitate de Director┬á al S.C. HIDROSERV RM. V├éLCEA S.A. am decis men┼úinerea ┼či ├«mbun─ât─â┼úirea continu─â a sistemului de management ├«n domeniul calit─â┼úii, protec┼úia mediului, securitatea ┼či s─ân─âtatea ├«n munc─â ├«n conformitate cu standardele de referin┼ú─â┬á┬á SR EN ISO 9001:2008, SR EN ISO 14001:2005 ┼či SR OHSAS 18001:2008
Pentru realizarea politicii ├«n domeniul calit─â┼úii, mediului, securit─â┼úii ┼či s─ân─ât─â┼úii ├«n munc─â, am decis ca politica s─â fie comunicat─â ├«ntregului personal, asigur├ónd astfel satisfacerea cerin┼úelor clien┼úilor, prevenirea polu─ârii mediului, promovarea igienei ┼či s─ân─ât─â┼úii ├«n munc─â, controlul riscurilor ├«n scopul preveniri┬á ├«mboln─âvirilor profesionale ┼či r─ânirilor.
Obiective generale ale SC HIDROSERV RM. VÂLCEA SA sunt :
a)┬á├Ämbun─ât─â┼úirea Sistemului de Management Integrat ┼či men┼úinerea certific─ârii
b) Satisfacţia cerinţelor clienţilor;
c)┬á├Ämbun─ât─â┼úirea performan┼úelor privind securitatea ┼či s─ân─âtatea angaja┼úilor societ─â┼úii
      prin prevenirea posibilelor riscuri de SSM
d) Îmbunătăţirea performanţelor de mediu prin controlul impactului asupra mediului
      generat de activităţile societăţii
Directorul S.C.HIDROSERV RM. V├éLCEA S.A, este┬á Reprezentantul Managementului ┼či asigur─â ca procesele necesare sistemului de management integrat calitate-mediu-SSM s─â fie stabilite, dezvoltate ┼či men┼úinute conform standardelor de referin┼ú─â ┼či s─â raporteze conducerii la cel mai ├«nalt nivel, performan┼úele sistemului pentru analiz─â ┼či ca baz─â pentru ├«mbun─ât─â┼úire.

În calitate de Director al SC HIDROSERV RM. VÂLCEA SA, mă angajez:

ÔÇó┬áS─â asigur comunicarea importan┼úei satisfacerii cerin┼úelor clien┼úilor;
ÔÇó┬áS─â asigur conformarea la cerin┼úele legale ┼či a celor reglementate privind calitatea produselor/ proceselor realizate, aspectelor proprii de mediu ┼či riscurile proprii de SSM
ÔÇó┬á├Ämi asum responsabilitatea de prevenire a poluarii mediului, de prevenire a r─ânirilor ┼či a ├«mboln─âvirilor profesionale;
ÔÇó┬áS─â asigur resursele necesare ( resurse umane, abilit─â┼úi specializate, infrastructura organizatoric─â, resurse tehnologice ┼či financiare) pentru dezvoltarea, men┼úinerea ┼či ├«mbun─ât─â┼úirea continu─â a sistemului de management integrat calitate-mediu-SSM ┼či a performan┼úelor de mediu ┼či SSM.
ÔÇó┬áS─â asigur comunicarea ├«n exterior a politicii sistemului de management integrat.

 DIRECTOR,                                       
EC. PRAL─é ┼×TEFAN

Hotărârea de Guvern 56 din 29 ianuarie 2010

Written by admin
February 9th, 2010

privind stabilirea unor masuri pentru reorganizarea producatorilor de energie electrica si termica de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, prin infiintarea Companiei Nationale Electra – S.A. si Companiei Nationale Hidroenergetica – S.A.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 11 lit. m) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare,

   Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

   Art. 1. -
(1) Se aproba ducerea la indeplinire a procedurilor legale pentru infiintarea societatilor comerciale pe actiuni Compania Nationala Electra – S.A. si Compania Nationala Hidroenergetica – S.A.
   (2) Infiintarea societatilor comerciale prevazute la alin. (1) se face in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in conditiile prevazute de prezenta hotarare, prin divizare si fuziune precedata de dizolvare fara lichidare a societatilor participante.
┬á┬á Art. 2. – Compania Nationala Electra – S.A. se infiinteaza prin fuziunea Societatii Comerciale Complexul Energetic Rovinari – S.A., Societatii Comerciale Complexul Energetic Turceni – S.A., Societatii Comerciale Complexul Energetic Craiova – S.A., Societatii Nationale a Lignitului Oltenia – S.A., Societatii Nationale Nuclearelectrica – S.A. si a Societatii Comerciale Hidroserv – S.A. Ramnicu Valcea, filiala a Societatii Comerciale de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica – S.A., care se dizolva fara a intra in lichidare, precum si prin preluarea patrimoniului Societatii Comerciale Hidroelectrica – S.A., corespunzator sucursalelor S.H. Ramnicu Valcea, S.H. Sibiu si S.H. Targu Jiu, stabilit in cadrul procedurii de divizare a acesteia.
   Art. 3. -
(1) Compania Nationala Hidroenergetica – S.A. se infiinteaza prin fuziunea unor filiale ale Societatii Comerciale de Producere a Energiei Electrice si Termice Termoelectrica – S.A., respectiv Societatea Comerciala Electrocentrale Deva – S.A. si Societatea Comerciala Electrocentrale Bucuresti – S.A., a unor filiale ale Societatii Comerciale Hidroelectrica – S.A., respectiv Societatea Comerciala Hidroserv Bistrita – S.A., Societatea Comerciala Hidroserv Slatina – S.A., Societatea Comerciala Hidroserv Portile de Fier – S.A., Societatea Comerciala Hidroserv Curtea de Arges – S.A., Societatea Comerciala Hidroserv Sebes – S.A., Societatea Comerciala Hidroserv Hateg – S.A. si Societatea Comerciala Hidroserv Cluj – S.A., filiale care se dizolva, fara a intra in lichidare, precum si prin preluarea patrimoniului Societatii Comerciale Hidroelectrica – S.A., corespunzator sucursalelor S.H. Bistrita, S.H. Buzau, S.H. Cluj, S.H. Curtea de Arges, S.H. Hateg, S.H. Portile de Fier, S.H. Oradea, S.H. Sebes si S.H. Slatina, stabilit in cadrul procedurii de divizare a acesteia, a patrimoniului Societatii Comerciale Termoelectrica – S.A., corespunzator Sucursalei Electrocentrale Paroseni si Sucursalei Termoserv Paroseni – S.A., stabilit in cadrul procedurii de divizare a acesteia, precum si prin preluarea unei parti din patrimoniul Companiei Nationale a Huilei – S.A. Petrosani, care se divizeaza.
┬á(2) Partile din patrimoniul Companiei Nationale a Huilei – S.A. Petrosani care se preiau pentru infiintarea Companiei Nationale Hidroenergetica – S.A. potrivit alin. (1) se stabilesc printr-un program de restructurare, eficientizare si dezvoltare a minelor, care va fi intocmit de conducerea executiva si de administratorii societatii si va fi aprobat de ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri.
┬á┬á (3) In urma proceselor de divizare si fuziune prevazute de prezenta hotarare, Societatea Comerciala Hidroelectrica – S.A. isi inceteaza existenta, in conditiile legii.
   Art. 4. -
(1) Proiectele actelor constitutive ale Companiei Nationale Electra S.A. si ale Companiei Nationale Hidroenergetica – S.A. se transmit Guvernului in vederea emiterii mandatului sau de reprezentare, dupa care se supun aprobarii adunarilor generale ale actionarilor companiilor respective, in conditiile legii.
   (2) Societatile nationale/companiile nationale/societatile comerciale care se reorganizeaza potrivit art. 2 si 3 au obligatia sa instiinteze institutiile financiare creditoare cu privire la modificarile survenite in structura organizatorica si statutul juridic.
   Art. 5. -
(1) Incepand cu data inmatricularii la oficiul registrului comertului, Compania Nationala Electra – S.A. si, respectiv, Compania Nationala Hidroenergetica – S.A. preiau toate drepturile si vor fi tinute de toate obligatiile fostelor societati comerciale supuse fuziunii si, respectiv, divizarii, in conditiile art. 2 si 3 din prezenta hotarare, si se substituie in drepturile si obligatiile decurgand din raporturile juridice ale acestora cu tertii, inclusiv in litigiile in curs.
┬á┬á (2) Compania Nationala Electra – S.A. si Compania Nationala Hidroenergetica – S.A. preiau pe baza de protocol obligatiile fiscale principale si accesorii datorate si neachitate, decurgand din credite interne si externe garantate de stat ori contractate direct de stat si subimprumutate societatilor care se reorganizeaza, respectiv filialelor si sucursalelor acestora.
┬á┬á (3) Compania Nationala Electra – S.A. si Compania Nationala Hidroenergetica – S.A. au obligatia sa incheie cu Ministerul Finantelor Publice, in calitatea acestuia de garant/imprumutat, si/sau cu institutiile de credit finantatoare acte juridice prin care preiau drepturile si obligatiile rezultate din conventiile de garantare/acordurile de imprumut subsidiar incheiate intre Ministerul Finantelor Publice si societatile comerciale care se reorganizeaza si filialele/sucursalele acestora, dupa caz.
Art. 6. – Compania Nationala Electra – S.A. si Compania Nationala Hidroenergetica – S.A. au obligatia instituirii, dupa caz, de garantii asupra oricaror bunuri mobile sau imobile ale acestora, pana la acoperirea sumelor datorate Ministerului Finantelor Publice, rezultate din credite interne sau externe garantate de stat sau contractate direct de stat si subimprumutate societatilor comerciale care se reorganizeaza, respectiv filialelor/sucursalelor acestora, dupa caz. Prevederea se aplica si pentru creditele cu garantia statului emisa de Banca de Export-Import a Romaniei Eximbank – S.A., denumita in continuare Eximbank.
┬á┬á Art. 7. – In termen de 60 de zile de la data inregistrarii celor doua societati se vor incheia protocoale de predare-preluare a activului si pasivului preluat de la societatile care au fuzionat, respectiv au fost suspuse divizarii.
┬á┬á Art. 8. – Compania Nationala Electra – S.A. si Compania Nationala Hidroenergetica – S.A. au obligatia sa incheie cate un protocol cu Eximbank, dupa caz, pentru creditele cu garantia statului emisa de Eximbank, prin care preiau drepturile si obligatiile societatilor care se reorganizeaza rezultate din conventiile de garantare incheiate cu Eximbank.
   Art. 9. -
(1) Compania Nationala Electra – S.A. are ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice, exploatarea minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.
┬á┬á (2) Compania Nationala Hidroenergetica – S.A. are ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice si exploatarea minelor de huila.
   (3) Societatile comerciale prevazute la alin. (1) si (2) pot desfasura, complementar, si alte activitati conexe pentru sustinerea obiectului principal de activitate, in conformitate cu legislatia in vigoare si cu statutul propriu.
┬á┬á Art. 10. – Bunurile proprietate publica a statului administrate ori utilizate cu orice alt titlu de societatile comerciale care se reorganizeaza potrivit prevederilor prezentei hotarari se preiau cu acelasi titlu, dupa caz, de catre societatile comerciale infiintate potrivit art. 1.
Art. 11. -
(1) Personalul angajat la societatile comerciale care se desfiinteaza, respectiv se reorganizeaza potrivit prevederilor prezentei hotarari, se preia la societatile comerciale infiintate potrivit art. 1, beneficiind de prevederile art. 169 si 170 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.
   (2) Contractele colective de munca incheiate anterior de societatile comerciale care se reorganizeaza potrivit prevederilor prezentei hotarari si de filialele lor, dupa caz, raman in vigoare pana la incheierea noilor contracte colective de munca, in conditiile legii, de catre societatile comerciale infiintate potrivit art. 1.
┬á┬á Art. 12. – Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va coordona procesul de reorganizare a producatorilor de energie electrica si termica de sub autoritatea sa, potrivit prevederilor prezentei hotarari, si va mandata reprezentantii statului in adunarile generale ale actionarilor si membrii consiliilor de administratie ale societatilor comerciale care se reorganizeaza, respectiv se infiinteaza, cu ducerea la indeplinire a masurilor necesare in acest scop.
┬á┬á Art. 13. – Compania Nationala Electra – S.A. si Compania Nationala Hidroenergetica – S.A. au obligatia sa asigure sursele de finantare pentru investitiile de mediu din fonduri europene, din surse proprii si din surse atrase, cu sprijinul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerului Finantelor Publice.
┬á┬á Art. 14. – Inmatricularea celor doua societati comerciale la oficiul registrului comertului se va face dupa obtinerea deciziei de autorizare a concentrarii economice, in conditiile legii.

   PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Executivul a aprobat reorganizarea produc─âtorilor de energie electric─â ┼či termic─â din subordinea Ministerului Economiei, prin ├«nfiin┼úarea a dou─â companii energetice na┼úionale, ELECTRA ┼či HIDROENERGETICA, a anun┼úat premierul Emil Boc la finalul ┼čedin┼úei de Guvern de ast─âzi.
Decizia ├«nfiin┼ú─ârii celor dou─â companii a fost luat─â ├«n urma unor dezbateri publice consistente ┼či s-a bazat pe studii de fezabilitate ┼či servicii de consultan┼ú─â profesioniste, a precizat ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Potrivit ministrului Economiei, ÔÇ×obiectivul principal pe care ├«l avem este acela de a valorifica in interes na┼úional resursele energetice de baza – ┼či ne referim aici la c─ârbune, uraniu, ap─â, gaze, ┼úi┼úei – astfel ├«nc├ót s─â asigur─âm securitatea ┼či independen┼úa energetic─â a Rom├óniei. Avem nevoie de 2 companii mari, comparabile cu companiile energetice din zon─â at├ót ca dimensiune c├ót ┼či ca structur─âÔÇŁ.
Totodat─â, prin ├«nfiin┼úarea companiilor men┼úionate se mai urm─âre┼čte asigurarea resurselor financiare necesare investi┼úiilor ├«n sectorul energetic ┼či crearea condi┼úiilor pentru competi┼úie real─â ├«n tranzac┼úionarea energiei. ÔÇ×Odat─â cu finan┼úarea celor dou─â companii, ceea ce se va comercializa pe pia┼úa liber─â este energia, ┼či nu va mai fi energie hidro, energie termo ┼či energie nuclear─â, va fi un mix de energie /…/ Pre┼úul energiei nu mai poate fi dictat de nimeni, dec├ót de pia┼ú─âÔÇŁ, a precizat ministrul Videanu, care a dat asigur─âri c─â nu va cre┼čte pre┼úul la energie, ca urmare a ├«nfiin┼ú─ârii celor dou─â companii.

Compania energetică naţională ELECTRA SA va include: Complexul Energetic Turceni cu sucursalele sale, Complexul Energetic Rovinari cu sucursalele sale, Complexul Energetic Craiova cu sucursalele sale, Societatea Naţională Nuclearelectrica SA, Societatea Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea, Societatea Hidroelectrica Sibiu, Societatea Hidroelectrica Târgu Jiu, filiala SC Hidroserv SA Râmnicu Vâlcea, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

A doua companie, HIDROENERGETICA SA, va reuni: SC Elcen Deva, SC Elcen Bucure┼čti, cu sucursalele sale, Sucursala Electrocentrale Paro┼čeni, Sucursala Hidroelectrica Bistri┼úa, Sucursala Hidroelectrica Buz─âu, Sucursala Hidroelectrica Cluj, Sucursala Hidroelectrica Curtea de Arge┼č, Sucursala Hidroelectrica Ha┼úeg, Sucursala Hidroelectrica Por┼úile de Fier, Sucursala Hidroelectrica Oradea, Sucursala Hidroelectrica Sebe┼č, Sucursala Hidroelectrica Slatina, SC Hidroserv Bistri┼úa, SC Hidroserv Slatina, SC Hidroserv Por┼úile de Fier, SC Hidroserv Curtea de Arge┼č, SC Hidroserv Sebe┼č, SC Hidroserv Ha┼úeg, SC Hidroserv Cluj, p─âr┼úi din Compania Na┼úional─â a Huilei SA
De coordonarea ├«nfiin┼ú─ârii companiei ELECTRA S.A. se va ocupa Constantin B─âl─â┼čoiu, director general al Complexului Energetic Craiova, iar de cea a ├«nfiin┼ú─ârii HIDROENERGETICA S.A. – Mihai David, director general al Hidroelectrica.
Emitent: Guvernul Romaniei ÔÇô Biroul de presa
Data: 29.01.2010